Foto: Toomas Mitt, Tõstamaa põldmarja-lavendli tort
Läbi sajandite on Tõstamaa kööki kujundanud meie neli aastaaega, metsad ja rabad, meri ja järved, põllundus ja karjakasvatus. Kõige rohkem peegeldab meie köök aga puhast loodust. Meie armastus, päikeselised suved, puhas maa, puhas vesi ja õhk võimaldavad kasvatada väga toitainete rikast toitu ning rikastavad meie toidulauda peente maitsenüanssidega. Sajandeid meie köögi aluseks olnud leib ja räimest leivakõrvne on ka täna üsna olulisel kohal rannarahva toidulaual. Vahepeal oleme seda kõvasti rikastanud maailmaköögi mitmekesisusega. Nii on meil täna üsna tavaliseks saanud varakevadistest taimedest pesto, kanarbikutrühvlid, seenepizza ja palju muud põnevat. Meie toidulaud on rikas ja põnev. Ja kevadest sügiseni keerleb peamine jututeema ümber köögiviljaaia, marja- ja kalasaagi.
Me armastame oma isekasvatatud gurmeetoitu.
Hõrgud taimeroad saab otse loodusest
Milline vägi on taimedel, mis on korjatud siitsamast puhtast loodustest ja kuidas neist valmivad hõrgud taimeroad otse merekaldal.
Ühiselt valmistatud õhtusöögid väikesel laiul
Söögivalmistamine imeväikesel laiul on täiesti teistmoodi. Saarel pole mitte ühtegi poodi väikesel laiul ei ole, mistõttu tuleb päris suur osa toidust ise kasvatada ja valmistada. Riida talu lokkavas aias leidub nii seenepakke kui sinist kartulit, kasvuhoonetest mitmevärvilisi tomateid ja salateid. Rannaniite hooldavad lambad ja veised annavad toidulauale oma osa. Värsket kala püüavad kohalikud kalurid. Söögivalmistamised koos Üllega Manilaiul on üks imeline maitsete rännak sumedas suveöös.
Hilislõunane maitserännak Tõstamaa vanas kõrtsihoones
Naudi kolmekäigulist näidismenüüd, mis seob endas kokku Tõstamaa piirkondliku tooraine ja esiemade retseptid Tõstamaa rannikult.
Foto: Eveli Ilvest
Igal teisipäeval tuleb Tõstamaa Kauplusesse müügile “Tõstamaa keeks”. See on rahva seas palavalt armastatud imehea kuldkollane keeks, mida tullakse ostma kaugemalt ja lähemalt. Seda saab tõesti ainult Tõstamaalt. Valmistab seda Tõstamaa kondiiter Helle Pihlak vana klassikalise keeksiretsepti järgi. Helle on üldse Tõstamaal väga armastatud inimene. On ta ju valmisatnud meile saiu ja kringleid terve elu.
Foto: Eveli Ilvest
Esimese mee võtame juba peale jaanipäeva. No ei jaksa kauem oodata seda värsket kevadist mett. See on nii siidine ja õrn. Tõstmaal on hektarite viisi mürgitamata põlde, looduslikke rannamaastike, niitusid ja rabamaastike. Me hoiame oma mesilasi, oma loodust ja oleme lõpmata õnnelikud oma elu üle.
Mett on alati saada Tõstamaa laadapäeval ja Jõululaadal. Kui mesi võetud, jagatakse seda lahkelt teistelegi.
Aeglaste hetkede mesilas Kastnas, saab aga proovida olla päris mesinik. Kuulub ju ühe korraliku suve juurde kiigata aegajalt mesitarusse ja nuusutada seda väga omapärast mesitarude lõhna.
Foto: Eveli Ilvest
Mäeotsa talu veinide omapärane maitse pärineb marjadest, mis on kasvanud siinsamas ja mille maitset on tahunud kuumad suved, väheviljakad mullad ja tugevad tuuled. Seliste külas, otse käänulise tee ääres, on väike romantiline Mäeotsa talu. Maire Miemis valmistab seal koos oma kaasaga koduveine ja koduõlusid. Ühel korralikul kuumal Tõstamaa suvepäeval sobib väga hästi pakkuda aperatiiviks Maire tikriveinist tehtud vahemerelikku Seliste tikri spitz’i – Maire koduveinile lisada soovi järgi gaseeritud vett, külmutatud tikreid, laimi lõikusid, jääkuubikuid ja ongi kõik.
Foto: Eveli Ilvest
Pootsi mõisa hämarates veinikeldrites valmivad kuivad ja poolmagusad klassikalisemad veinid ning vahuveinid. Lisaks veel siidrid ja limonaadid. Need on tehtud Rrstimaa looduses kasvanud marjadest ja sobivad ideaalselt meie roogade juurde. Veinid on imehead kaaslased talvel puupliidi ahjus valminud liharoogadele.
Foto: Eveli Ilvest, Suti GIN
Sajandeid tagasi oli džinn lihtne jook. Robustne, tõhus ja kiire nagu kiskja. Ka Suti džinni hing on sarnane. Džinnitegu algab alati noorkuu ajal. Jook valmib algusest lõpuni talu viinaköögis käsitööna.
Foto: Geter Gerlein, Merelaiu puhkeküla trühvlid
Meie koduköögid ja väikeköögid on kummardus meie piirkondlikule toorainele ja puhastele maitsetele. Väikeköökide paindlikkus lubab katsetada aga aina uusi kooslusi. Ja neid tulemusi me armastame. Olgu need Janely koduköögi verivorstid või Merelaiu köögi hoidised, AnuPagari kuulus sefiir või väga erilised shokolaadi trühvlid Merelaiu köögist. Hea ja maitsev toit on alati pidu meie maitsemeeltele. Ja, et toiduelamus veelgi suurem oleks viivad meie kokad teid alustuseks kasvõi metsa marjule. Tunnetage ja maitske seda imelist maailma.
Foto: Kätlin Kask “popoco”
“popoco” mahedad pulgakommid sündisid armastusest lihtsa maiustuse järele, mis ei koosneks keerulistest ainetest ja oleks võimalikult turvaline ka väikestele magusasõpradele. Täiesti keskkonnasõbralikud käsitsi valmivad kommid on leidnud oma kindla koha nii laste kui ka täiskasvanute südames.